elo 312017
 

Siivous- ja remonttijätteet Isosuon tai Topinojan jätekeskukseen

Kun teet esimerkiksi suursiivousta, remontoit tai rakennat uutta, on hommissa syntyville jätteille oikea osoite Raision Isosuon jätekeskus tai Topinojan jätekeskus Turussa.

Jätekeskuksissa vastaanotetaan kaikkia siivous- ja remonttipuuhissa syntyviä jätteitä. Monia jätteistä otetaan vastaan asukkailta maksutta tai edulliseen hyötykäyttöhintaan. Jätteet toimitetaan asemilta suurimmaksi osaksi kierrätykseen ja energiahyötykäyttöön.

Jätekeskuksissa otetaan vastaan maksutta kodin rikkoutuneet sähkölaitteet ja alle 50 kg erät kotitalouksien vaarallisia jätteitä, kuten maaleja, liuottimia ja akkuja, joita vastaanottaa myös Ympäristöauto Yrjö kierroksillaan. Maksuttomia ovat myös metalliromut, yksittäiset kannot, risut ja painekyllästetyt puut (alle 1 m3) sekä peräkärrykuormat puhtaita ylijäämämaita.

Jätesäkillinen pihan haravointijätettä maksaa 50 senttiä ja kuutio 2,50 euroa. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi remontissa syntyvät puhtaat kipsilevy-, bitumi- ja puujätteet maksavat erikseen lajiteltuina selvästi vähemmän kuin sekoitettuna muihin jätteisiin.

Jätteet lajitellaan asemilla omiin paikkoihinsa, joten etukäteislajittelu kotona nopeuttaa kuorman purkua.

Asemilta ja verkkosivuilta www.lsjh.fi löydät Lajitteluasemien lajitteluoppaan sekä jätteiden vastaanottohinnat. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) asiakaspalvelu auttaa mielellään kaikissa jäteasioissa puhelimitse 0200 47470 (arkisin klo 9–15, pvm/mpm) tai sähköpostilla asiakaspalvelu(at)lsjh.fi.

Tarkista lajitteluohjeet jätteiden ABC:stä!

Menikö sormi suuhun lajitellessa? Ei hätää: löydät lajitteluohjeet helposti Lounais-Suomen Jätehuollon jätteiden ABC:stä osoitteesta www.lsjh.fi/abc. ABC:n sanahakutoimintoa käyttäen voit tarkistaa nopeasti, mihin kuuluu lajitella vaikkapa rikkinäinen juomalasi, kissanhiekka, lasivilla, astiakeramiikka, vanhat kaakelit, bitumikattohuopa tai parhaat päivänsä nähneet maalipurkit.

Jätteiden ABC kertoo myös jätteen vastaanottopaikat sekä sen, mitä jätteelle lopulta tapahtuu. Esimerkiksi posliiniastiat ja -esineet saavat uuden elämän tiilien raaka-aineena. Bitumikattohuopaa taas käytetään asfaltin valmistukseen.

Hyvää alkavaa kierrätyssyksyä!

Lounais-Suomen Jätehuolto