touko 312017
 

Uutinen 1.

Jätehuollon perusmaksu laskutetaan kesän aikana

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueen kaikissa kunnissa tuli vuoden alusta voimaan jätehuollon perusmaksu. Kerran vuodessa laskutettavalla asuntokohtaisella perusmaksulla katetaan asiakkaille tärkeitä palveluja kuten vaarallisten jätteiden keräystä, jäteneuvontaa ja asiakaspalvelua lajitteluasemilla. Maskulaisille lasku perusmaksusta lähetetään kesän aikana.

Perusmaksu on asuntokohtainen vuosimaksu, joka laskutetaan asunnon ja vapaa-ajan asunnon omistajalta tai käyttäjältä, joka väestönrekisterikeskuksen mukaan omistaa tai käyttää asuntoa 1. tammikuuta. LSJH laskuttaa perusmaksun kaikilta toimialueensa asukkailta vuosittain. Lasku vuoden 2017 perusmaksusta lähetetään maskulaisille kesän loppuun mennessä.

Omakoti- ja pientaloasunnon (1–3 huoneistoa) perusmaksu on vuodessa 23,85 euroa asuntoa kohden. Vapaa-ajan asunnon perusmaksu on 15 euroa asuntoa kohden. Asuntola- ja palveluasuntojen perusmaksu on 15 euroa. Taloyhtiöiden perusmaksut vaihtelevat huoneistomäärän mukaan 12,50 eurosta 18 euroon, ja laskutus hoituu isännöitsijän kautta omassa aikataulussaan.

Perusmaksu laski jäteastian tyhjennyshintaa

Perusmaksua vastaan asukkaat saavat tuoda vaaralliset jätteet mantereella ja saaristossa kiertäviin keräyksiin, apteekkeihin sekä LSJH:n järjestämiin 12 vastaanottopaikkaan ilman erillistä maksua. Perusmaksutuloilla järjestetään jäteneuvontaa kouluilla, erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa sekä tuotetaan jäteoppaita ja asukaslehti.

Omakotiasukkaiden perusmaksussa on mukana LSJH:n kierrätyspisteiden ylläpito ja hoito. Lajitteluasemien asiakaspalvelua rahoitetaan myös perusmaksulla, jolloin maksullisten jätteiden vastaanottomaksut saadaan pidettyä edullisina. Näiden lisäksi perusmaksulla rahoitetaan kuntien yhteisen jätehuoltolautakunnan toimintaa.

Oman jäteastian tyhjennyshinta muodostuu jätteen käsittelymaksusta ja kuljetusmaksusta. Perusmaksun myötä polttokelpoisen jätteen käsittelymaksu aleni noin 17 %, mikä näkyy asukkaan jätelaskussa astiatyhjennysten hinnassa. Maskussa, jossa LSJH järjestää jäteastioiden tyhjennykset, tyhjennyshinta laski noin 240 litran astiassa 10 prosenttia ja 660 litran astiassa 14 prosenttia.

Perusmaksusta ja uudesta taksasta kertova tietopaketti löytyy osoitteesta www.lsjh.fi/jatemaksujen-muutokset-2017
Voit kysyä lisää myös LSJH:n palvelunumerosta 020047 470 ma-pe 9-15 (pvm/mpm) tai asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Uutinen 2.

Tarkista lajitteluohjeet jätteiden ABC:stä

Kesällä perataan puutarhaa, kunnostetaan koteja ja mökkejä sekä käydään siivousmielessä läpi kaappeja ja komeroita. Vastaan voi tulla jätteitä, joiden lajittelu aiheuttaa päänvaivaa. Tarkat lajitteluohjeet löydät Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätteiden ABC:stä osoitteesta www.lsjh.fi/abc.

Jätteiden ABC:stä löydät kaikkien jätteiden lajitteluohjeet. Abc:n sanahakutoimintoa käyttäen voit tarkistaa helposti ja nopeasti, miten kuuluu lajitella esimerkiksi puhkikulunut puutarhaletku, vanha sähkögrilli, rikkinäiset kaakelit ja parhaat päivänsä nähneet maalipurkit. Jätteiden ABC kertoo myös vastaanottopaikat sekä sen, mitä jätteelle lopulta tapahtuu.

Muista lajitella ahkerasti myös lomalla!

Uutinen 3.

Kesäkausi jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla

Kesällä liikenne käy jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla yhä vilkkaampana, ja kiireeseen vastataan laajennetuilla aukioloilla aina lokakuun loppuun asti. Asemille voi tuoda maksutta muun muassa pieniä eriä kodin vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua. Myös puhdas hiekoitushiekka vastaanotetaan ilman maksua. Hinnat ja lisätiedot osoitteessa www.lsjh.fi.

Isosuon jätekeskus Raisiossa palvelee normaalien aukiolojen lisäksi huhti–lokakuussa joka kuukauden ensimmäinen arkilauantai klo 10–15.

Topinojan jätekeskus Turussa pitää normaalien aukiolojen lisäksi porttinsa auki huhti–lokakuussa joka kuukauden viimeinen arkilauantai klo 10–15.

Kaikkien vastaanottopaikkojen yhteystiedot ja aukiolot osoitteessa www.lsjh.fi/vastaanottopaikat.

Lisätietoja myös Lounais-Suomen Jätehuollon palvelunumerosta 0200 47470 ma–pe 9–15 (pvm/mpm) tai asiakaspalvelu@lsjh.fi.