Ohjeita Ukrainasta saapuville ja heitä auttaville

Tälle sivustolle on koottu tietopaketti Ukrainan sotaa paenneille ja heitä auttaville.

Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen:
https://migri.fi/-/toimintaohjeita-jos-saavut-ukrainasta-suomeen

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkiköille. Tilapäistä suojelua voi hakea Raision poliisiasemalta, Nallinkatu 8, puh. +358 295 444 818, avoinna arkisin kello 8–16. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. Tilapäistä suojelua kannattaa hakea, vaikka olisi jo hakenut turvapaikkaa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Kaikilla Ukrainasta paenneilla ja Maskussa oleskelevilla on oikeus kiireellisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Näitä palveluja järjestää Perusturvakuntayhtymä Akseli, lisätiedot, further information also in english: https://www.soteakseli.fi/terveyspalvelut/ukrainan-kriisi-crisis-ukraine.

Suurinta osaa Kelan etuuksista voi saada vasta, jos henkilö aikoo oleskella Suomessa vakinaisesti. Oikeus etuuksiin voi syntyä myös työnteon perusteella. Joissakin tilanteissa henkilöllä voi kuitenkin olla oikeus välttämättömään toimeentuloon. Turvapaikanhakijoiden toimeentulosta ja terveyspalveluista vastaa vastaanottokeskus.

Opetus- ja varhaiskasvatus

Sivistystoimi järjestää opetusta ja varhaiskasvatusta Ukrainasta saapuville lapsille, yhteystiedot:

  • sivistysjohtaja Pekka Karenmaa, pekka.karenmaa(at)masku.fi, puh. +358 44 7388 301
  • varhaiskasvatusjohtaja Hanna Rousku, hanna.rousku(at)masku.fi, puh. +358 44 7388 355

Ukrainalaiset voivat matkustaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen hankkimassa liikenteessä ilman matkalippua 30.4 saakka

Ukrainasta on saapunut eri puolelle Suomea sotaoloja pakenevia ihmisiä. Kunnat ovat jo vastaanottaneet tulijoita ja pyrkineet auttamaan saapumiseen liittyvissä asioissa. ELY-keskus on saanut tiedusteluja koskien ukrainalaisten mahdollisuutta matkustaa joukkoliikenteessä maksutta. Useat kaupungit ovat ilmoittaneet, että joukkoliikenteessä voi matkustaa Ukrainan passilla ilmaiseksi 30. huhtikuuta asti. Poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Maahanmuuttoviraston (Migri) myöntämä passin haltuunottotodistus katsotaan passia vastaavaksi asiakirjaksi.

Varsinais-Suomen ELY-keskus linjaa, että myös sen hankkimassa sopimusliikenteessä ukrainalaisilla on vastaava maksuton kulkuoikeus kuin kaupungeissa. Menettely on voimassa 30.4 saakka.

Keskustelu- ja kriisiapu

Mieltä painavien ajatusten kanssa ei tule jäädä yksin, jos muuttunut maailmantilanne herättää huolta ja pelkoa. Ota rohkeasti yhteyttä esim. seuraaviin paikkoihin, jotka tarjoavat keskusteluapua:

Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin

  • Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa +358 9 2525 0111
  • Ruotsinkielinen linja Kristelefon, päivystää numerossa +358 9 2525 0112 ma, ke klo 16–20 sekä ti, to, pe klo 9–13.
  • Englanninkielinen palvelu päivystää numerossa +358 9 2525 0113 ma, ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja 17–21 sekä to 10–15.

Tukinet

  • Tukinetistä tukea elämän eri kriisitilanteisiin kellon ympäri. tukinet.net

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe kello 14–20 ja la–su kello 17–20, puh. +358 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen, eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta.
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
  • Lisätiedot: Nuortennetti-verkkosivusto

Sekasin-chat ja -Discord nuorille

  • Matalan kynnyksen keskusteluapua on tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chat on avoinna ma–pe kello 9–24 ja viikonloppuisin kello 15–24 osoitteessa sekasin247.fi. Sekasin-Discord on auki 24 h discord.com/invite/sekasin

Kirkon keskusteluapu

 

Hyödyllisiä linkkejä: