Hinku

Masku Hiilineutraali kunta

Kasvihuonekaasupäästöt laskeneet 24%

Kunnan kokonaistavoite kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle on 80% vuoteen 2030 mennessä. Vuoden 2018 loppuun saakka vähennystä on 24% vuodesta 2007. 
 
Maskun kasvihuonekaasupäästöt sektoreittain
 
Tutustu tarkemmin kunnan Hinku-toiminnan tuloksiin Suomen Ympäristökeskuksen 25-vuotisjuhlansa kunniaksi tekemästä yhteenvedosta: 

Maskun tekninen toimi kokeili täyssähköautoa

Maskun kunnalla oli koekäytössä syksyllä 2013 sähköauto kuukauden ajan. Sähköautolla ajettiin kunnan teknisen toimen ajoja kuten kiinteistö- ja rakennustarkastuskäyntejä. Kokeilun tarkoituksena oli saada kokemuksia sähköauton käytöstä.

Auton käyttösäde on vajaa 100 km, joten se soveltuu hyvin kunnan sisäiseen ajoon. Sähköauto on käytössä hyvin edullinen: Sadan kilometrin matkaan kuluva sähkö maksaa alle kaksi euroa. Käytössä sähköauto on lisäksi lähes päästötön, etenkin jos lataukseen käytetään esim. vesivoimalla tuotettua sähköä. Kyseessä on täyssähköauto Citroen C-Zero, jonka akkujen kapasiteetti on 16 kWh. Akut voi ladata tavallisesta pistorasiasta tai lämmitystolpasta. Tunnin hitaalla latauksella saadaan noin 20 km lisää käyttösädettä. Pikalatauksella akku täyttyy jo alle puolessa tunnissa. HINKU-tarroilla teipattu leasing-sähköauto hankittiin City Car Clubilta, ja se on ollut aiemmin koekäytössä Padasjoen kunnassa.

Sähköautokokeilu on osa Maskun HINKU-hanketta.

  

Maskun HINKU-toimia ovat mm. Maskutaloon asennettu maalämpöjärjestelmä ja led-katuvalot Seurantalontiellä.

Masku on myös mukana järjestämässä Suomen suurinta aurinkosähköjärjestelmien hankintaa, jonka seurauksena myös Maskun kunnantalon katolle asennettiin keväällä 2014 5,5 kW aurinkosähkövoimala. Voit seurata aurinkovoimalan ”Maskun kunta” tuotantoa osoitteesta https://vision.gef.fi/f28bd054-610e-428e-833f-ef95c9bda45d/

Masku on sitoutunut tavoittelemaan 80 % ilmastopäästöjen vähennystä vuoteen 2030 mennessä.

 Aurinkokennot kunnantalon katolla