Onko Petteri rokotettu, ja käyttääkö joulupukki maskia?

Kuvituskuva Joulutervehdys

Kirjoitan tätä marraskuun lopussa, jolloin tartuntaluvut ovat huipussaan, ja sairaanhoidon kapasiteetti lähestyy kriittistä rajaa.  Näiden kahden vuoden aikana on koettu ylä- ja alamäkiä, mutta edelleenkään korona ei tunnu hellittävän.

Kesällä ja alkusyksyllä tilanne näytti valoisalta.  Rokotukset edistyivät ripeästi ja yhteiskuntaa avattiin.  Myöhemmin syksyllä rokotustahti alkoi hiipua ja ilmaantuvuusluvut kääntyivät kasvuun.  Viime viikkoina kasvu on ollut räjähdysmäistä, jonka johdosta Varsinais-Suomessa jouduttiin kiristämään rajoituksia ja laajentamaan maskin käyttöä. 

Rajoituksista voi välttyä koronapassilla, mutta maskisuositus koskee meitä kaikkia. Minua surettaa esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja opetustoimen työntekijöiden tilanne, koska he joutuvat käyttämään maskia koko työpäivän ajan.  Tuskin löytyy sellaista henkilöä, joka maskin käytöstä nauttii.  Onneksi me suomalaiset olemme tunnollisesti noudattaneet ohjeita, ja esimerkiksi laajennettu maskisuositus näkyi heti työpaikoilla ja kaupoissa maskien runsaampana käyttönä.

Viime viikkoina kunnassamme on ollut tasaisesti koronatartuntoja.  Tartunnat kohdistuvat tällä hetkellä juuri lapsiin ja lasten kautta perheisiin, ja koska meillä Maskussa on paljon lapsia, ei ilmaantuvuusluvun nopea lasku ole näköpiirissä. Viime viikolla Turun Sanomissa julkaistu tieto lämmitti mieltäni.  Maskulaiset ovat ottaneet kiitettävästi rokotteita, sillä 86,3 % rokotuskattavuudella (yli 12-vuotiaat) olemme Varsinais-Suomen nelonen, vain 0,8 prosenttiyksikköä johtopaikan jakavien Naantalin ja Paraisten perässä. Kiitos maskulaiset.

Ensimmäinen adventti on jo takana, ja sää on lunta lukuun ottamatta jo sangen jouluinen. Joten valmistautukaa turvallisesti joulun viettoon. 

Rauhallista joulun odotusta,

Arto Oikarinen
Kunnanjohtaja