Talouden ja tunteiden vuoristorata

Vuotta 2020 muistellessa ei voi unohtaa Koronaa.  Korona hallitsi myös kunnan toimintaa noin 10 kuukauden ajan.  Maaliskuussa tulivat tutuiksi poikkeusolot, valmiuslaki, etätyö, etäopetus, Teams yms.  Myös Maskussa siirryttiin etäopetukseen välittömästi ja myös etätyö käynnistyi hyvin nopeasti.  Esimerkiksi etäkokoukset käynnistyivät jo maaliskuun puolella.  Kunnanhallitus piti ensimmäisen etäkokouksen 6.4.2020.  Tässä kokouksessa hyväksyttiin muun muassa vuoden 2019 tilinpäätös, joka allekirjoitettiin ensimmäisen kerran sähköisesti.

Kevään epätietoisuuden jälkeen saimme hieman hengähtää kesällä.  Poikkeustila purettiin ja luultiin, että voidaan palata ”uuteen normaaliin” elokuussa.  ”Uutta normaalia” kesti muutaman viikon, kunnes taas tuli etätyösuositukset yms. rajoitukset.  Syksyllä alkoi myös Maskussa ilmaantumaan ensimmäisiä koronatartuntoja ja -altistumisia kouluissa ja päiväkodeissa.  Onneksi tartuntoja oli kuitenkin suhteellisen vähän.  Päivittäiseen rutiiniin tuli Ylen Koronasivujen seuraaminen, viikoittaiset alueellisen koordinaatioryhmän infot ja Akselin pandemiaryhmän kokoukset.

Kunnan talousennusteet vaihtelivat vuoden aikana vuoristoradan tavoin.  Mentiin nopeasti alas ja sitten tultiin varsin yllättäen ylös.  Kuntien talouden pelastivat runsaat koronatuet, joita valtio maksoi kunnille ja toisaalta verotulot eivät kuitenkaan romahtaneet, kuten keväällä ennustettiin.

Kunnan keskeiset tulot ylittyivät.  Verotulot ylittyivät hieman ja valtionosuudet merkittävästi.  Onneksi näin kävi, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvu oli hirvittävä.  Perusturvakuntayhtymä Akselin menojen kasvu edelliseen vuoteen verrattuna oli 1,9 miljoonaa euroa (12,81 %). Erikoissairaanhoidon menot alittivat arvion noin 300 000 eurolla.

Kunnan oman toiminnan osalta talousarvio toteutui mallikelpoisesti.  Poikkeamat talousarvioon jäivät poikkeuksellisen pieniksi.  Vaikka Perusturvakuntayhtymä Akselin menojen kasvu oli suuri, kunnan tilinpäätöksen mukaan ylijäämää kertyi noin 3.4. miljoonaa euroa.  Tämä on noin 2 miljoonaa enemmän kuin talousarviossa ennakoitiin.

Vuoden aikana tapahtui kuitenkin myös muita positiivisia asioita.  Kunnan asukasluku kääntyi kasvuun muutaman edeltävän negatiivisen vuoden jälkeen.   Ennakkotietojen mukaan asukasluku kasvoi 10 asukkaalla.  Maskussa syntyy edelleen enemmän kuin kuolee, mikä on poikkeuksellista nykypäivän Suomessa.  Asukasluvun kasvulle on hyvät edellytykset myös tulevina vuosina, koska asuntorakentaminen Maskussa on piristynyt ja kasvu näyttää jatkuvan myös vuonna 2021. 

Maskun keskustan kehityksen kannalta merkittävä asia oli ns. Kauppatien asemakaavan valmistuminen. Kaavan valmistumisen jälkeen Kesko Oyj tiedotti investointipäätöksestään, jonka mukaan Kesko ryhtyy rakentamaan uutta K-Supermarkettia vuoden 2021 aikana.  Rakennukseen tulee myös muita kaupan palveluja. Myös Rivieran alueelta myytiin yritystontteja ja sinne sijoittui uusia yrityksiä.

Vuosi 2020 oli todella poikkeuksellinen ja se laittoi kuntalaiset, kunnan henkilöstön ja päättäjät uusien haasteiden eteen. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että pandemia saadaan talttumaan, kylläkin tuskallisen hitaasti, vuoden 2021 aikana.  Rokotukset ovat käynnistyneet, mutta vielä pitää jaksaa pestä käsiä, yskiä hihaan ja pitää etäisyyksiä sekä välttää kontakteja. 

Kiitos kaikille raskaasta vuodesta.  Onneksi tästä mennään vain yhteen suuntaan, ylöspäin.

Arto Oikarinen
kunnanjohtaja