Haravointijätteet maksutta lajitteluasemille ympäri vuoden

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemilla otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia. Haravointijätteen sesonkiaika on parhaillaan menossa, ja lajitteluasemilla voi olla ajoittain ruuhkaa. Topinojalla jätteen tuojien kannattaa huomioida jätekeskuksen muuttuneet ajojärjestelyt. Myös Perniön lajitteluasemalla sisäänajoon ollaan tekemässä muutoksia. Uudenkaupungin lajitteluasemalla haravointijätteen vastaanottoa on sujuvoitettu, mikä helpottaa asemalla asiointia.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueen kotitaloudet voivat viedä haravointijätteen pienkuormat mille tahansa LSJH:n lajitteluasemalle maksutta ympäri vuoden. Myös risuja ja oksia voi toimittaa lajitteluasemille maksutta.

Uudessakaupungissa haravointijätteet otetaan vastaan LSJH:n lajitteluasemalla osoitteessa Orinkuja 1; risut ja oksat sen sijaan VSV-Energian toimipisteessä osoitteessa Onkakatu 1.

Muilla LSJH:n lajitteluasemilla haravointijätteet sekä risut ja oksat otetaan vastaan samassa toimipisteessä. Ne on kuitenkin tärkeä pitää kuormassa erillään, sillä ne lajitellaan asemilla eri paikkoihin.

– Haravointijätteestä valmistetaan viherrakentamisessa käytettävää multaa, risuista ja oksista haketta, kertoo LSJH:n materiaalipäällikkö Marko Kokkonen.

Hyödynnä ensisijaisesti omassa pihassa 

Haravointijätteeksi lasketaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt sekä kitketyt kasvit ja kaislat. Kokkosen mukaan haravointijäte kannattaa ensisijaisesti hyödyntää jätteen syntypaikalla eli omassa pihassa.

– Ruohonleikkurilla voi ajaa ohuen kerroksen lehtiä silpuksi nurmikon päälle. Oksat ja risut taas voi hakettaa ja käyttää kompostin seosaineena tai katteena pensaiden juurilla, Kokkonen vinkkaa.

Mikäli jätettä ei pysty hyödyntämään omassa pihassa, on oikea osoite lajitteluasema.

Uudessakaupungissa sujuvoitettu haravointijätteen vastaanottoa

Uudenkaupungin lajitteluasema aloitti toimintansa vuodenvaihteessa. Sen toimintoja kehitetään muun muassa asiakkailta saatujen palautteiden pohjalta. Asemalla asiointia on nyt helpotettu esimerkiksi kaistamaalauksin.

– Myös haravointijätteen vastaanottoa on sujuvoitettu. Olemme luopuneet lavavastaanotosta ja tilalle on rakennettu haravointijäteloosi. Kuorman tyhjentäminen on siis jatkossa aiempaa helpompaa, Kokkonen kertoo.

Huomioi muuttuneet ajojärjestelyt Topinojalla ja Perniössä

Topinojalla ja Perniössä ajojärjestelyt ovat lokakuun aikana muuttuneet totutusta. Topinojan jätekeskuksen nykyinen pääportti on parasta aikaa tehtävien rakennustöiden aikana vain suurkuorman tuojien käytössä.

– Lajitteluasemalla asioivat henkilö- ja pakettiautot ohjataan ajamaan sisään Pitkäsaarenkadulta vasemmalle taittavasta tienhaarasta ennen pääporttia. Uusi reitti lajitteluasemalle on merkitty opasteviittojen ja liikennemerkkien avulla, Kokkonen opastaa.

Perniön lajitteluaseman sisäänajojärjestelyt muuttuvat 24. lokakuuta. Jatkossa lajitteluasemalle käännytään suoraan Katajarannantien päästä oikealle, eli ylimääräinen kierros Perniön jätevedenpuhdistamon ympäri jää pois. Lajitteluaseman ulosajoon ei tule muutoksia, eli jatkossakin asemalta poistuttaessa kierretään jätevedenpuhdistamo.

– Muutoksilla halutaan parantaa alueen turvallisuutta, Kokkonen kiteyttää.

Lue lisää Topinojan jätekeskuksen ja Perniön lajitteluaseman muuttuneista liikennejärjestelyistä LSJH:n kotisivulta osoitteessa www.lsjh.fi.

Lisätiedot:

Marko Kokkonen
materiaalipäällikkö, LSJH
020 728 2180
marko.kokkonen@lsjh.fi

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 18 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Toimialueella asuu noin 440 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 40 000. Yhtiön tavoitteena on pienempi kuorma huomiselle!

Liitteet