Museot

Kotiseutumuseo Kemppien tupa ja kotiseutukeskus Mäntylä

Kemppien tupa on Lemun keskiaikaisen kirkon vieressä sijaitseva kotiseutumuseo. Se on alun perin rakennettu vuonna 1858 pitäjänmakasiiniksi eli katovuosia varten varustetuksi lainajyvästöksi. Museoksi rakennus uudistettiin arkkitehti Ilmari Wirkkalan johdolla vuonna 1951, kun viljavarasto oli vähitellen havaittu tarpeettomaksi.

Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit omistaa rakennuksen ja se on auki kesäaikaan sunnuntaisin klo 11-14. (muulloin sopimuksen mukaan)

Kotiseutumuseo sijaitsee Maskussa Lemun kirkon vieressä, osoitteessa Monnoistentie 16.

Kemppien tupa
Kemppien tupa

Kotiseutukeskus Mäntylä sijaitsee Lemun keskiaikaisen kirkon naapurissa (Monnoistentie 38). Se on entinen pientila, jonka omistaa nykyään Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit ry. Asuinrakennus on vuodelta 1913, muut rakennukset ovat nuorempia. Mäntylä on paikka kokouksille ja tapahtumille ja kesäaikaan tilan niityillä astelevat hevoset ja lampaat.

Yhteystiedot

Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit ry

Tiina Hyvönen
Puheenjohtaja
Puh. 044 5259 391

Tauno Linkoranta
Sihteeri
Puh. 044 5334 750

Maskun museo

Maskun museo

Maskun museo

Maskun museo

Museon pihapiirissä on kaksi 1800-luvun puoliväliin ajoittuvaa aittaa. Aitat ovat peruskorjattu 1990-luvun alussa ja ne toimivat museon näyttely- ja varastotiloina.

Maskun museo on perustettu v. 1974. Se sijaitsee Humikkalan kylässä n. 300 m Maskun kirkosta kaakkoon päin kulkevan Maskuntien (nk. Vanha Raumantie) varrella.

Museorakennus on 1840-luvulta ja se on muuttanut muotoaan vuosien kuluessa. Rakennus on alunperin ollut paritupatyyppinen, satulakattoinen talo umpikuisteineen. Myöhemmässä vaiheessa talo on saanut lisäsiiven sekä uusklassisen ulkomuodon aumakattoineen. Tällä vuosisadalla on rakennuksen toinen tupa ja umpikuisti purettu ja sisäänkäynti siirretty kulkemaan talon lisäsiivestä. Rakennus on toiminut mm. kestikievarina. Kestikievarina rakennus palveli vuosikymmeniä niin viranomaisia kuin yksityisiä matkustajiakin. Tämän vuosisadan puolella alettiin vieraita kuitenkin pääasiallisesti majoittaa Nivolaan. Turkuun johtava maantie oli vilkkaassa käytössä ja vasta autoliikenteen yleistyminen lopetti kestikievaritoiminnan Humikkalassa 1920-luvulla.

Museon kokoelma on etupäässä talonpoikaisesineistöä ja esineistön kokonaismäärä on n. 1600. Lisäksi museossa on yli 450 kappaleen kirja- ja lehtikokoelma.

Museossa on erillinen näyttelytila, jossa pidetään kesäaikana taidenäyttelyitä.

Museo on avoinna 2022

  • Kesä-heinäkuussa (7.6. alkaen) ti–pe klo 10–16, la-su klo 12–15 (maanantaisin ja juhannuksena suljettu)
  • Elokuussa sunnuntaisin klo 12–15

Museon lähellä sijaitsee myös Maskun Rosarium.

Taidenäyttely Maskun museon näyttelytilassa

Maskussa on ollut 1800-luvun lopulta tähän päivään lukemattomia pieniä kauppoja. Ne ovat nyt päätyneet näyttelyksi, joka on esillä Maskun museolla ja osa myös Maskun pääkirjastossa. Aineiston keräämiseksi on nauhoitettu useita haastatteluita, joista parhaita pätkiä voit kuunnella museolla samalla reissulla, kun tutustut maskulaisista kodeista lainattuun näyttelymateriaaliin sekä kauppojen esittelyihin. Entisajan kauppaan tultiin viihtymään ja seurustelemaan. Näyttelyn koonneet Masku-Seura ry ja kunnan hyvinvointipalvelut toivovat, että samalla tavalla näyttelyvieraat viihtyisivät aiheen parissa.

Kaiturin tilan lampaat

Kaiturin tilan lampaat laiduntavat kesällä Luukan palvelukeskuksella, mutta sunnuntaina 12.6. ja 19.6. ne tulevat emäntänsä kanssa päivystämään Maskun museolle. Kävijöillä on mahdollisuus päästä aitaukseen sisälle rapsuttelemaan villakavereita! Tietysti museossa sisällä kannattaa käydä samalla reissulla. Huom! Säävaraus eli kovalla sateella tapahtuma siirretään toiseen päivään.

Yhteystiedot

Osoite: Maskuntie 98, 21250 Masku

Maarit Lindström
Vapaa-aika- ja kulttuurisihteeri
Puh. 050 3248 519

Museo
Puh. 044 7388 260